Deze blog is een pagina van onze site.

maandag 13 oktober 2008

Rechtlijnig of cirkelvormig?

Zaterdagmorgen…op weg naar de waaierles van Lief en Lies( in het kort Liefs, hihi). Ik zit in mijn auto en voor mij rijdt een andere auto (of wat dacht je?).
Achterop staan 2 mountainbikes gemonteerd.
Ik mijmer even weg…
Wel daar zijn echte mannen goed in, denk ik zo…
Binnen bepaalde afspraken, duidelijk afgelijnde regels beslechten wie de beste is, zoals in de natuur.
Elk een mountainbike en voor het eerst de berg op. Duidelijk en rechtlijnig. Ja, ga maar na…

In een boksring: wie is de sterkste? Slaan mag, bijten niet (sorry Mike!).
Hoe je het doet is belangrijk, het resultaat is nog belangrijker, de intentie is van minder belang.



Ander voorbeeld…Twee presidentskandidaten: regels…Liegen mag, overdrijven mag, de andere belachelijk maken mag…slaan nu weer niet, bijten denk ik ook niet…

Vele veldheren lieten(laten) verbrandde dorpen en verwoestte mensenlevens achter bij het bereiken van hun doel:”den tegenstander zijnen grond en rijkdommen veroveren…”
De resultaten behalen de geschiedenisboekjes, de menselijke gevolgen zijn al niet zo dik beschreven en de persoonlijke intentie van de veroveraars worden al helemaal niet interessant gevonden, tenzij in gespecialiseerde naslagwerken…

Buiten deze strikte regels, in het echte leven, dus slaan ze veel sneller tilt. Dan zijn ze gemakkelijk uit hun lood te slaan. Als het een niet rechtlijnig duidelijk afgelijnd win/verlies situatie betreft. Heel anders dan vrouwen, die hier nu juist sterk staan.

Tja de holbewoner moest alleen zorgen dat er een konijn geschoten werd, nietwaar…Ik zie in mijn gedachten Mustafa, mijn vriend en broeder en ik al op jacht gaan…Mustafa mist met zijn speer en we maken ruzie, boem knots: “het is uw fout jong, ge maakt te veel lawaai, och zwijg gij, banaan… patat slag op de neus en vuisten spreken, daarna weer vrienden, zoals jonge katjes spelenderwijs het jachtinstinct inoefenen enz…Hey zwijg nu effe daar komt volgend konijn en die schieten we dan wel weer, vlug uw speer jong! Amai groot beest!”…ach ja die stoere mannen he…



Ondertussen zijn de vrouwen en kinderen alleen en in gevaar voor roofdieren.
De vrouwen moeten dus aan het nest denken, zij moeten elkaar bijstaan, medestanders zoeken om de ene te laten waken terwijl de andere eten geeft enz…Zij maken soms ook ruzie, maar zijn verbaal beter getraind en weten dat ze niet zonder elkaar kunnen…Dus ruzie maken kan, maar (soms noodgedwongen)vergeven moet ook want uiteindelijk hebben ze elkaar nodig..Een heel sociaal web wordt geweven, cirkelvormig, ja zelfs spiraalvormig met soms een duidelijke hiërarchie onder de vrouwen onderling, waar de mannen geen sikkepit van merken, laat staan afweten…Het geheel is belangrijk. Veel belangrijker dan het individu en dus wordt een individu op zijn/haar intentie getest…Niet zozeer wat je doet is belangrijk, maar waarom doe je dat, met welke intentie, ben je te vertrouwen voor het geheel?enz…
Voor de mannen was dat niet zo, als er maar een konijn was, wat de gevolgen zijn is minder erg, desnoods pik je een konijn van een naburige stam…rechtlijnig, wiskundig juist.
Zij mogen met een pluim in hun kont rondlopen met toelating van de vrouwen. Zij mogen zelfs twee pluimen in hun kont steken als dat sterk overkomt naar rivaliserende (en dus voor het geheel gevaarlijke) stammen.

Ik weet dat ik het nogal zwart/wit uitdruk, onze samenleving is uiteraard geëvolueerd, maar
eigenlijk zijn mannen en vrouwen niet zo heel veel veranderd. Ik ken wel heel mannelijke vrouwen en ook wel vrouwelijke mannen. En je hebt de geëmancipeerde vrouw en nieuwe man. Ook ken ik vrouwen met een zeer harde mannelijke yang en andersom, maar in wezen neigen mannen meer naar dat rechtlijnige en vrouwen naar het webvormige, ervaar ik. Weet je, een psycholoog zei me ooit,lang geleden tijdens mijn studententijd (ja, je zou het niet zeggen als je me bezig ziet en hoort, maar ik ben toch wel degelijk naar school gegaan, ooit en nog wel gratis, niet voor niets he,hopelijk?).” Als een man een vrouw zoekt, kijkt hij eerst naar het uiterlijk, daar gaat hij eerst op af; is ze mooi,lief…een vrouw die een man zoekt stelt zich eerder de vraag of hij de man is van wie ze eventueel wel kinderen wil krijgen, zorgt hij ervoor, is hij geschikt??? De vrouw kiest de man, niet andersom! Nu die psycholoog was zelf wel een vrouw, maar toch denk ik dat ze gelijk had.Eigenlijk moet zo een rechtlijnige domme man (zoals ik?) wel grappig overkomen voor een vrouw, boenk, met zijn smoel tegen de muur lopen, opstaan, weer naar achter, terug aanzetten en boenk weer tegen diezelfde muur… en weer en weer…Mooi voorspelbaar en daardoor dus perfect controleerbaar. Tja wat kan nu één domme man beginnen tegen al die slimme vrouwen?(Cfr Walter)


Maar misschien zou het mooi zijn als mannen iets leren begrijpen van dat vrouwelijke cirkelvormige webbing thing en vrouwen de mannen hun rechtlijnigheid voor een stukje aanvoelen…Zoals de slang, die de rechte lijn in de cirkel zoekt. Het vierkant met daar rond de cirkel en dan daar rond weer een vierkant. Ze raken elkaar en zo krijg je een groeispiraal (Cfr. weeral Walter).
Dus eigenlijk wat naar elkaar toegroeien. Een beetje zoals de mooie tekst (ja hoor, weeral van Walter) over het verschil tussen de soldaat en de martiale kunstenaar. De eventuele conflicten tussen vrouw en man niet uitdrukken in winst of verlies (de veldheer), maar in een nieuwe uitdaging om te groeien als mens. Diezelfde mens die in staat is om hemel en aarde te verbinden.
Uit ervaring (als man) weet ik dat ons eerder simplistisch rechtlijnig denken ons dikwijls parten speelt, we nemen als man dingen snel (te)persoonlijk op. We zoeken een ééndimensionale causale relatie (oorzaak-gevolg). Terwijl de vrouw met vele factoren gelijk rekening houdt.
Als voorbeeld neem ik een gesprek tijdens een van mijn tai chi lessen tussen een mooi koppel van rond de 50 jaar. Als ik in de shopping loop en de man ziet mij en knikt, maar ik knik niet terug, gaat hij snel daarachter iets zoeken, (is hij boos, wil hij me niet kennen?) de vrouw denkt; “ ach die Philippe heeft ons niet gezien, hij loopt weer met zijn hoofd in de wolken, de dromer, of misschien ziet hij niet meer zo goed, hij wordt ook al een dagje ouder he? Zal een brilletje nodig hebben.”
Hij zei ook dat zijn vrouw beter kon vergeven dan hij?.
Tja, dat kunnen we natuurlijk weer plaatsen in ons ver verleden, nietwaar?

Haha laat ze maar mountainbiken, ineens bedenk ik me dat in mijn auto een “stoere man” van wel 100 kilo (alez, het zijn er nog maar 98 ;-) zit op weg naar…met een waaier luchtig rondfladderen, zonder competitie. Natuurlijk zullen mijn bewegingen minder rond en luchtig zijn als die van de vrouwen, maar dat geeft niet, ik vind het gewoon fijn, fijn niet te moeten competeren! En weet je wat ik ook mooi vind? Dat die vrouwen eigenlijk meer martiaal bezig zijn dan ik dacht, dat begin ik nu ook door te krijgen…Anders martiaal dan wij mannen. Zoals Walter zegt: “vrouwen hebben anders gelijk dan mannen”.

Ben ik dan eindelijk op de goede weg? Of benader ik dit heel thema weer te rechtlijnig en mis ik zo weer essentiële dingen? Ik weet het niet en eigenlijk is dat van ondergeschikt belang(ik wil geen soldaat zijn). Het is een spel en hierin zien we kansen om te groeien, nietwaar vrouwen en mannen?

Oh ja, morgen voorspellen ze goed weer, ik denk dat ik morgen nog eens ga mountainbiken de lijn zoeken in de cirkel, nietwaar?
Of misschien ga ik wat joggen, als het maar buiten is want de natuur is nu echt op zijn mooist.
Het is pas in de herfst dat de natuur zijn ware prachtige kleuren laat zien.
Die oude Chinezen hadden gelijk; de aarde is hemels en dus moet de hemel ook aards zijn.Van dualiteit naar eenheid, ach ja de leegte, maar dat is weer stof voor een ander verhaal…


Philippe (met dank aan Lief en alle vrouwelijke medestudentes).

Geen opmerkingen:

Onderstaande blog is een item van onze site.
Je vindt er meer informatie over onze lessen, begeleiders en doelstellingen, alsook foto's en filmfragmentjes.
Gewoon klikken op: