Deze blog is een pagina van onze site.

vrijdag 23 mei 2008

De Tai Chi Spiraal

Geef toe, er is niets mooiers dan je bevrijding te vinden binnen je eigen wetmatigheden, begrenzingen ... . Je kan natuurlijk proberen je begrenzingen te verleggen, maar voor elke cm winst aan de ene kant verlies je evenveel cm aan de andere kant. Het is dus een nuloperatie.

Zo gaat het met het leven, en dus ook volgens mij (of wat dacht je) met interne martiale kunsten. De aarde is vierkant en de hemel rond. Je voeten bewegen zich in een vierkant vlak (niet in een lijn) van diagonaal naar diagonaal, je armen in cirkels, of ovale figuren, zoals je wil.

Wanneer je het vierkant tekent en daar rond de hemel, dan heb je een cirkel rond het vierkant enz., dus yang rond yin rond yang rond yin enz. . Zo verleg je je kennis niet rationeel, maar gevoelsmatig. Volgens mij is dat zo met alles. Bijvoorbeeld wiskunde moet je niet proberen te snappen met rationeel hersendenken, maar eerder door het met je gevoel proberen te benaderen en de "flow" erin te zoeken. Bij mij was dat toch zo, en dat werkte goed, ben dan ook leraar geworden in exacte wetenschappen ... . Een oude Chinese spreuk luidt: "Hersenen zijn niets anders dan darmen die toevallig in je hoofd zitten". Zij zegt dus dat je lichaamsgeheugen van veel groter belang is dan je hersengeheugen. Wij zijn het verleerd te vertrouwen op ons lichaam, we willen alles oplossen met kop-schouder denken. We onderschatten onze lichaamswijsheid !!!

Wanneer je telkens vierkanten rond cirkels maakt en andersom bekom je een spiraal. Een spiraal die soms omhoog schiet, je hebt dan het gevoel dat je veel hebt bijgeleerd. Dan weer lijkt de spiraal af te vlakken en voelt het alsof je stil staat! Maar dat is volgens mij niet zo. Ik denk dat deze momenten de belangrijkste zijn, ze zijn de yinne verwerkingen en werkingen die nodig zijn om weer zo'n yang kanonschot te lossen. Ze zijn de voorbereiding van wat komt door middel van de verwerking van wat kwam!

Zoiets voelde ik onder andere met het yin-yang (sung) in de handen ... BANG! een yang kanonschot!Yin (de aarde) en yang (de hemel). Mijn leraar Walter Marsoul duidde me als geen ander het verschil tussen beide. De hemel (yang) is stil, de aarde (yin) nooit! Ze kan in rust zijn, maar is nooit stil! In de rust bereidt ze een nieuwe fase voor. In de winter lijkt de aarde stil, maar ze is in rust. Ze bereidt de lente voor. Er gebeurt (in stilte) van alles: zaden ontkiemen, wormen slapen, enz. .

Veel mensen verwarren stilte (hemels) met rust (aards). Rust komt vanuit je binnenste en kan je niet zoeken in je omgeving! Hoe afgelegen je ook je dure villa zet, ze zal je nooit rust geven ! ! ! Je zit op een eiland, dat wel ... .

Philippe.

Geen opmerkingen:

Onderstaande blog is een item van onze site.
Je vindt er meer informatie over onze lessen, begeleiders en doelstellingen, alsook foto's en filmfragmentjes.
Gewoon klikken op: